Search
  • Kostas Mixail

Η ιστορία του I.C.F.

Αρχικά τι είναι το I.C.F.;


Το I.C.F. (Isulated Concrete Formworks) μονωμένα καλούπια σκυροδέματος είναι μια καινοτόμος μέθοδος κατασκευής που συνδυάζει μόνωση EPS (διογκωμένη πολυστερίνη) και σκυρόδεμα, για να σχηματίσει ένα αεροστεγές, αποτελεσματικό και άνετο θερμικά κτίριο. Τα μπλοκ ICF αποτελούνται από καλούπια EPS με πάχος να ποικίλλει ανάλογα με τις απαιτήσεις της τιμής U. Το διογκωμένο πολυστυρένιο είναι ένα εξαιρετικά ελαφρύ υλικό, αποτελούμενο από 98% αέρα, και τα σφαιρίδια πολυστυρολίου μορφοποιούνται εύκολα στο σχήμα του μπλοκ, καθιστώντας τα μπλοκ διογκωμένης πολυστερίνης ελαφριά και στιβαρά. Το EPS λειτουργεί ως εξαιρετικός μονωτής και διασφαλίζει ότι δεν μπορεί να διαφύγει θερμότητα, διασφαλίζοντας ένα περιβάλλον ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Το σκυρόδεμα χύνεται στο κέντρο των μπλοκ, περικλείοντας το με δύο στρώματα μόνωσης μειώνοντας το χρόνο κατασκευής έως και 60%.


Τα πρώτα βήματα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές στο διαδίκτυο κάποιοι τοποθετούν την δημιουργία του I.C.F. στα τέλη του δευτέρου παγκοσμίου πόλεμου όταν οι χώρες μετά τις καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των πόλεων ήθελαν γρήγορη ανοικοδόμηση. Ωστόσο ιστορικά στοιχειά δείχνουν ότι το I.C.F. ανακαλύφθηκε στο Βέλγιο το 1937 από τους Ελβετούς August Schnell και Alex Bosshard ( από ένα ολλανδικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που καταχωρήθηκε το 1932.) Εκείνη την εποχή, είχαν μικρή επίδραση στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά το1938 οι δύο άνδρες ίδρυσαν την εταιρεία Durisol AG für Leichtbaustoffe στο Dietikon της Ελβετίας, για να προωθήσουν τη βιομηχανική ανάπτυξη αυτού του ICF και επέτρεψαν στην εταιρεία να εισέλθει σε διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Γαλλίας και του Βελγίου μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο ,συμπληρώνοντας το κενό για μια γρήγορη, οικονομικά αποδοτική και σταθερή μέθοδος κατασκευής που χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό ανειδίκευτη εργασία.


Το πρώτο καλούπι I.C.F. (1937)


Στη συνέχεια ακολούθησαν Διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων (Σύμφωνα με το The Canadian Patent Office Record and Register Volume 81, Issues 4-6 May 19 1953) - Swiss Patent Application 4 Νοεμβρίου 1949 σειριακός αριθμός 593.899 Στο CH 6 Νοεμβρίου 1948 και στη συνέχεια καναδικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 492,991 του την ίδια ημερομηνία. Μέχρι το 1959, όπως αναφέρθηκε στο Barron's National Business and Financial Weekly, Volume 39, το Durisol προωθήθηκε ως μείωση των παραδοσιακών δαπανών κατασκευής κατά 20-30% και είχε ήδη παραχθεί σε 13 χώρες! Η Durisol δραστηριοποιείται σήμερα παγκοσμίως ως κατασκευαστής προϊόντων από ίνες ξύλου με τσιμέντο, με 14 τοποθεσίες παραγωγής σε όλο τον κόσμο και ως εκ τούτου αναλαμβάνει το στέμμα για την εφεύρεση του ICF που χρησιμοποιείται σε κατασκευές παγκοσμίως για πάνω από 80 χρόνια.


Μια μέρα στην παραλία

Η σύγχρονη μορφή του I.C.F. ,με καλούπια διογκωμένης πολυστερίνης , πιστώνετε στον Γερμανό μετανάστη στον Καναδά Werner Gregori. Ενώ έκανε τη δεκαετία του 1960 τις καλοκαιρινές του διακοπές ,ο νεαρός τότε εργολάβος οικοδόμων ,έβλεπε κάποια παιδιά που παίζανε χτίζοντας κάστρα από άμμο χρησιμοποιώντας για στήριγμα και καλούπι ψυγεία από “φελιζολ” που είχαν οι γονείς τους για να διατηρούν δροσερά τα αναψυκτικά. Παρατήρησε ότι αν και ερχόταν σε επαφή με την καυτή άμμο ,το ψυγείο από διογκωμένη πολυστερίνη διατηρούσε τον πάγο χωρίς να λιώνει για αρκετές ώρες. Έτσι εμπνεύστηκε την ιδέα να χρησιμοποιήσει καλούπια διογκωμένης πολυστερίνης γεμίζοντας τα σκυρόδεμα ώστε να δημιουργεί τοίχους με υψηλή μόνωση και μειώνοντας το κόστος και το χρόνο κατασκευής .


O Werner Gregori


Μέσα σε ένα χρόνο από την ιδέα του, ο Gregori είχε αναπτύξει το πρώτο ICF, με διαστάσεις40,64 cm ύψοςκαι 121,92 cm μήκος . Μετά την παραλαβή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τόσο από τον Καναδά όσο και από τις ΗΠΑ, ο Gregori συναντήθηκε με την BASF, τη γερμανική εταιρεία που εφηύρε το Styrofoam. Η χρήση του EPS και του τσιμέντου του Πόρτλαντ βελτίωσε περαιτέρω την ιδέα του, δημιουργώντας το πρώτο σύνθετο ICF το 1971.


Καλούπι I.C.F. το 1969


Εν τω μεταξύ, η αγορά ICF επεκτάθηκε στη Βόρεια Αμερική, αλλά το ενδιαφέρον είχε σχεδόν εξαλειφθεί στις αρχές της δεκαετίας του '80.Μια χούφτα μόνο αφοσιωμένων εμπόρων συνέχισε να επανασχεδιάζει τα ICF και να προωθεί την ιδέα . Στα τέλη της δεκαετίας του '90, η βιομηχανία είχε επιστρέψει στην ανοδική πορεία της , με τον όγκο πωλήσεων να διπλασιάζεται κάθε χρόνο. Η ταχεία ανάπτυξη συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των αρχών της δεκαετίας του 2000, μόνο για να την σταματήσει η οικονομική κρίση την ίδια δεκαετία.


Το δικιάς μας κατασκευής I.C.F. καλούπι (2012)


Σήμερα οι συνθήκες ανάπτυξης φαίνεται να είναι πιο ευνοϊκές από πότε δεδομένου του ευρέος φάσματος των πλεονεκτημάτων της δόμησης I.C.F. Πλεονεκτήματα όπως η ενεργειακή απόδοση ,η δομική ασφάλεια ,η αντισεισμικότητα και η γρήγορη κατασκευή καθιστούν το I.C.F. μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα παραδοσιακά σπίτια Μείνετε συντονισμένοι για ένα από τα επόμενα άρθρα μας σχετικά με τη δομιση I.C.F.

Μιχαήλ Κωνσταντίνος

81 views0 comments